Zijn groene smoothies gezond?

Zijn groene smoothies gezond?

De laatste hype op het gebied van voeding zijn groene smoothies. Maar zijn deze groene smoothies wel zo gezond als gedacht wordt? Krijg je wel alle vitamines en mineralen binnen? En hoe zit het met de spijsvertering? Op al deze vragen, en meer, krijg je in dit artikel antwoord.

Wat zijn groene smoothies

Een groene smoothie is, zoals de naam al verraad, groen. Deze groene kleur hebben de groene smoothies te danken aan de groene bladgroenten die bij de bereiding gebruikt worden. Het zijn deze groene bladgroenten waaraan de groene smoothie zoveel gezondheidseigenschappen te danken heeft.

Groene smoothies worden gemaakt met 3 basis ingrediënten. Deze zijn: groene bladgroenten, fruit en een vloeistof. Bovenop deze 3 basis ingrediënten kunnen nog extra ingrediënten worden toegevoegd maar dat is niet nodig. Extra ingrediënten zijn bijvoorbeeld superfoods, plantaardige oliën, noten of zaden.

Een vloeistof is altijd nodig. Een vloeistof zorgt ervoor dat een groene smoothie voldoende vloeibaar is om te kunnen drinken. Zonder een vloeistof te gebruiken zou de smoothie ondrinkbaar dik zijn. Er kunnen verschillende vloeistoffen gebruikt worden. Dit mag gewoon kraanwater zijn maar dit mag ook een andere plantaardige drank zijn. Veel gebruikt worden kokoswater, kokosmelk of amandelmelk. Zo lang de vloeistof maar plantaardig is dan is het goed.

De meeste gebruikte groene bladgroente is spinazie. Dit om meerdere redenen. Het is rijk aan vitamines, mineralen en spoorelementen. Daarnaast is het makkelijk. Je kunt spinazie gewassen en al in iedere supermarkt kopen. Je kunt het rechtstreeks uit de verpakking zo in de blender doen. Boerenkool heeft dezelfde eigenschappen en wordt daarom ook veel gebruikt. Al hebben de meeste mensen een voorkeur voor spinazie omdat dit wat zachter van smaak is indien het rauw wordt gebruikt.

Groene groente smoothies

Andere bladgroenten die geschikt zijn voor het maken van een groene smoothie zijn rucola, snijbiet en andijvie.

Het fruit in de groene smoothie dient in de eerste plaats voor de smaak. Zonder fruit zou een groene smoothie een vrij bitter groentedrankje zijn wat weinig mensen lusten. Als fruitsoorten kunnen gewoon de gangbare fruitsoorten zoals appels, sinaasappels en bananen gebruikt worden. Deze maken de groene smoothie voldoende zoet om lekker te kunnen drinken. Om de groene smoothie wat extra mee te geven kan er natuurlijk ook gebruik gemaakt worden van andere fruitsoorten. Het is ook mogelijk om meerdere soorten fruit in 1 smoothie te verwerken.

Een groene smoothie maak je overigens in een blender. Door de smoothie in een blender te bereiden blijven alle vezels bewaart. Waarom deze vezels zo belangrijk zijn lees je in de volgende paragraaf.

Gezondheidseigenschappen van groene smoothies

Groene smoothies danken hun gezondheidseigenschappen aan de vele vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen die ze bezitten. Deze zijn afkomstig van de groene bladgroenten en het fruit. Omdat de groene bladgroenten rauw worden gegeten blijven de vitamines en antioxidanten bovendien veel beter bewaard dan wanneer je deze zou koken.

De mineralen en spoorelementen kunnen tegen verhitting, daarvoor maakt het weinig verschil dat de groene bladgroenten rauw worden gegeten.

Omdat vitaminen en antioxidanten verloren gaan door verhitting wordt ook wel gezegd dat het beter is om groene smoothies in een slowjuicer te bereiden. Een slowjuicer drukt langzaam het sap uit de groenten en het fruit zodat er geen warmte bij vrijkomt. Zo blijven alle voedingsstoffen bewaart.

Een blender daarin tegen kan door het harde draaien wat warm worden. Zeker met blender die eigenlijk onvoldoende vermogen hebben (onvoldoende krachtig zijn) is dit het geval. De warmte die dan vrijkomt is slecht voor de voedingsstoffen in de groene smoothie. De hoeveelheid warmte die vrijkomt bij gebruik van een blender kan worden beperkt door wat klontjes ijs in de smoothie te doen tijdens het bereiden. Bovendien zijn groene smoothies het lekkerst indien gebruik wordt gemaakt van gekoelde dranken. Om een smoothie koel te houden tijdens het bereiden wordt ook wel gebruik gemaakt van ingevroren fruit. Zo kan je in sommige supermarkten speciaal ingevroren fruit kopen wat bedoelt is om smoothies mee te maken. Het voordeel van dit ingevroren fruit is dat je altijd fruit in huis hebt mocht je trek in een smoothie krijgen. Het fruit kan je een paar maanden in de vriezer bewaren zonder dat dit bederft.

Het gebruik van een blender heeft de voorkeur boven het gebruik van een slowjuicer. Dit heeft te maken met de vezels. Bij gebruik van een slowjuicer blijven de vezels in de slowjuicer achter. Dit in de vorm van een pulp die je na gebruik van de slowjuicer moet weggooien.

Bij een blender doe je hele stukken bladgroenten en fruit in de blender. Hierdoor krijg je ook groene smoothies waarin de vezels nog zitten. Deze vezels zullen helemaal fijn gemalen zijn door de blender zodat je de groene smoothie gewoon door een rietje kunt drinken. Deze vezels zijn essentieel voor de gezondheid en indien je groene smoothies voor je gezondheid drinkt dan zou je deze altijd met een blender moeten maken. Vindt je het belangrijker dat je groene smoothie lekker is dan gezond dan zou je deze in een slowjuicer kunnen maken.

De vezels in de groene smoothie zorgen ervoor dat het suiker, wat afkomstig is van het fruit, langzaam door het bloed kan worden opgenomen. Dit is gunstig voor de gezondheid omdat dit pieken in de bloedsuiker voorkomt. Grote schommelingen in de bloedsuikers kunnen op de lange termijn zorgen voor chronische ziekten zoals diabetes type 2. Een stabiele bloedsuikerspiegel is tevens beter als je op gewicht wilt blijven of wilt afvallen. Het voorkomen van pieken in de bloedglucose voorkomt pieken in de aanmaak van insuline. Het hormoon insuline is namelijk verantwoordelijk voor het opslaan van lichaamsvet.

Tot slot houden de vezels de darmflora gezond en de stoelgang soepel.