Facturen binnen een dag betaalt met factoring

Harde werkers zien natuurlijk het liefst hun werk terug in een snelle betaling. Als je veel met facturen werkt, denk je nu waarschijnlijk dat dit een sprookje is. Tenzij je met factoring werkt. Als je nog niet bekend bent met factoring, ben je hier aan het goede adres. In dit artikel leggen we je uit wat factoring precies is, welke soorten factoring er zijn, wat de kosten van factoring zijn en natuurlijk wat de voordelen van factoring zijn. Eigenlijk weet je na dit artikel alles over factoring. Dus lees snel verder! 

Wat factoring is en welke soorten er zijn

Factoring is een alternatieve financieringsvorm, waarbij je de facturen van je bedrijf doorverkoopt aan een factoringmaatschappij. Dat zit zo: door een factuur te verkopen aan de factoringmaatschappij, betaalt de factoringmaatschappij jouw factuur binnen een dag en neemt de inning aan de debiteur van je over. Dat maakt dat jij binnen een dag je geld hebt en dat je ook gelijk van de betalingstermijn en het debiteurenbeheer af bent. De kosten van factoring worden afgehandeld met een factorfee. Deze factorfee wordt berekend over het totale bedrag van de factuur die je aan de factoringmaatschappij verkoopt. Over het algemeen rekenen factoringmaatschappijen tussen de 0,5% en de 5% over het totale factuurbedrag. De factorfee wordt bepaald op basis van de omzet van een bedrijf. Hier luidt de regel dat hoe hoger de omzet van je bedrijf is, hoe lager de factorfee uitvalt. Er zijn verschillende soorten factoring, maar traditionele factoring en American factoring zijn waarschijnlijk de bekendste. Bij traditionele factoring wordt de hele debiteurenportefeuille overgenomen door de factoringmaatschappij en alle facturen worden dus direct verkocht. Bij American factoring mogen bedrijven zelf bepalen welke facturen ze verkopen aan de factoringmaatschappij. 

Wat zijn de voordelen en nadelen van factoring?

Er zijn eigenlijk geen directe nadelen aan factoring. Factoring is voor grote bedrijven, voor MKB en zelfs voor zzp. Waar het vooral om gaat is dat je kunt inschatten hoe voordelig factoring voor jouw bedrijf is. In beginsel is factoring vooral interessant voor bedrijven met een grote debiteurenportefeuille. Zoals gezegd telt ook de omvang van de omzet mee. Hoe hoger de omzet, hoe lager de factorfee. Wat ook geldt is: hoe meer facturen er betaald moeten worden, hoe handiger het is om met factoring te werken. Als je een grote debiteurenportefeuille hebt en veel facturen moet versturen, dan is factoring hartstikke handig voor jouw onderneming. De veiligheid van betaling is beter gegarandeerd, doordat factoringmaatschappijen altijd de kredietwaardigheid van een opdrachtgever controleren. Per direct zorgt het voor snelle betalingen en een verbeterde cashflow en uiteindelijk zorgt het voor een snellere groei van jouw bedrijf. Voor meer informatie over factoring en alle voordelen van factoring kun je hier terecht: factoring bedrijf.