Als je een warmtepomp aan gaat schaffen wil je ook graag weten of er een subsidie op warmtepompen te verkrijgen is. Het goede nieuws is dat alle duurzame investeringen opgegeven kunnen worden om in aanmerking te komen voor de subsidieregeling van de overheid. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is de aanvraag op tijd indienen, zodat je ook daadwerkelijk kunt genieten van dit fiscale voordeel. Hoe het allemaal in zijn werk gaat, lees je hieronder.
Investeren door middel van een subsidie op warmtepompen
Het verkrijgen van een subsidie op warmtepompen is nog niet geheel bekend. Dit komt doordat veel huishoudens sneller investeren in zonnepanelen dan in de warmtepomp. Het is immers nog geen heel bekend fenomeen, maar is in de toekomst wel nodig om aan alle richtlijnen te blijven voldoen met jouw woning. Het is daarom goed om tijdens de verbouwing rekening te kunnen houden met deze verduurzaming, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan en er wellicht geen subsidieregeling meer is. De overheid stopt namelijk vanaf 2030 met het vergeven van deze tegemoetkoming, waarna je een deel van het aankoopbedrag niet meer terug kunt krijgen.
Een tegemoetkoming in de kosten voor jouw warmtepomp
De subsidie op warmtepompen kan gezien worden als stimulering vanuit de overheid om over te gaan op duurzame energie. Veel mensen doen dit door middel van zonnepanelen, maar de kosten voor gas zijn vele malen hoger dan de kosten voor stroom. Het aanschaffen van een warmtepomp kan jou daarom over het algemeen een hogere besparing opleveren dan zonnepanelen. Daarnaast is de subsidie in de meeste gevallen ook hoger. Zo krijg je op een warmtepomp van Greenchoice 1700 euro subsidie. Bij de aanschaf van een erkende waterpomp ontvang je namelijk altijd 1000 euro, plus 100 euro per kW vermogen en nog een bonus van 300 euro vanwege het A++ label. De hybride waterpomp van Greenchoice is 4 kW, waardoor je 400 euro ontvangt.
Binnen 6 maanden moet de aanvraag binnen zijn
Een subsidie voor warmtepompen aanvragen gebeurt pas nadat je de warmtepomp aangeschaft hebt, maar wel binnen 6 maanden. Je hebt namelijk meerdere documenten nodig, waaronder het aankoopbewijs. Daarnaast zijn de betaling, het etiket, de productkaart en de technische documentatie goed om erbij te houden, zodat je alle gegevens paraat hebt voor de aanvraag. Daarna hoef je alleen maar de verschillende stappen van de aanvraag te doorlopen, waarmee je stap voor stap geholpen wordt. Aan het einde van de aanvraag hoef je alleen nog het antwoord van de overheid af te wachten en zie je het geld op de rekening verschijnen.
Geniet van de fiscale voordelen
Door de subsidie op warmtepompen wordt iedere particulier gestimuleerd om de woning te voorzien van duurzame energie. Doordat er in de toekomst gestreefd wordt naar volledig duurzame woningen kun je bij de verbouwing het beste direct deze mogelijkheid meenemen, waardoor je klaar bent voor de toekomst en er geen problemen meer optreden met betrekking tot de nieuwe wetgevingen. Daarnaast heb je op dit moment nog de fiscale voordelen, die in de toekomst ook weg gaan vallen. Je kunt er daarom het beste direct mee beginnen, zodat jouw huis duurzaam wordt.