Veel mensen krijgen op latere leeftijd te maken met incontinentieproblemen. Exacte cijfers ontbreken, omdat lang niet iedereen met dergelijke problemen naar de huisarts gaat. De schatting is dat zeker een derde van alle volwassenen een bepaalde vorm van incontinentie heeft. Het meest bekend is de urine-incontinentie, waarbij urine ongewenst en ongecontroleerd de urinebuis verlaat. Het is echter een misverstand dat dit per definitie samenhangt met het ouder worden en vanzelf ontstaat. Vaak is de oorzaak te vinden in het disfunctioneren van bepaalde organen. Ook een operatie kan zorgen voor urine-incontinentie. En wist je dat ook je eigen leefstijl een belangrijke rol speelt?
Preventieve maatregel
Als kind krijgen we een luier om, omdat we nog niet goed in staat zijn om controle te hebben over onze blaas. Dat vereist training en over het algemeen zijn we rond ons vijfde levensjaar gemiddeld zindelijk. Maar gek genoeg verliezen we aan het eind van ons leven veelal weer die controle en lopen we rond met TENA Lady of TENA Man als preventieve maatregel om het ongewenste urineverlies op te vangen. Waar het in de eerste levensfase een kwestie van training is, ligt dat in de laatste levensfase heel anders. Onderliggend lijden kan de oorzaak zijn, maar ook verkeerde keuzes kunnen ertoe leiden dat je eerder vatbaar bent voor urine-incontinentie.
Drink verstandig
Ons lichaam verliest continu vocht, onder meer door te ademen en door te transpireren. Overdag vullen we dat steeds weer aan door te drinken, maar zo lang we slapen, drinken we niets. We hebben dus in de ochtend een tekort aan vocht en daarom is het verstandig om bij het opstaan direct een glas water te drinken. Gewoon kraanwater, niets meer dan dat. Veel mensen kiezen echter voor een kop koffie of thee. In de loop van de ochtend volgen er vaak nog meer koppen koffie of thee, met wat later op de dag een glas frisdrank. Dan nog een biertje of wijntje in de avond en zo verstrijken de dagen. Herkenbaar? Besef dat koffie, thee, frisdrank, bier en wijn stuk voor stuk dranken zijn die de urineproductie stimuleren. De nieren gaan dan meer vocht produceren, met als gevolg dat de blaas sneller weer vol is. Cafeïne en koolzuur kunnen bovendien de blaas irriteren. Dit zijn allemaal factoren die eraan kunnen bijdragen dat urine-incontinentie ontstaan. Wil je gezond blijven, kies dan voor kraanwater!