Je bent van plan om een nieuwe game PC te kopen, maar dan komt de vraag: Ga je hem zelf bouwen of ga je een prebuilt PC kopen? Om daar achter te komen moeten we eerst begrijpen hoe gaming desktop PC markt er op dit moment uit ziet.
Drie soorten game PC’s
Als een vriend van je al een gaming PC heeft staan, is het één van deze drie soorten:
- Een zelfgebouwde game PC. De koper bestelt losse onderdelen en zet hem thuis in elkaar.
- Een PC in elkaar gezet door een winkel of webshop, vaak wel nog met zelf gekozen onderdelen. Deze webshops hebben meestal een configurator waar je kunt kiezen uit een door hun bepaalde selectie onderdelen. Ook hebben ze meestal vaste modellen die je met één klik kunt bestellen.
- Een PC uit een fabriek, van een groot merk als HP, DELL, ASUS of Acer. Deze zijn te vinden bij alle grote ketens en webwinkels. Denk aan Coolblue en Mediamarkt.
Elke soort heeft zijn eigen voor- en nadelen, maar er is er één volgens velen de duidelijke winnaar: De custom game PC. Enthousiastelingen doen prebuilts vaak af als “overpriced” en van te lage kwaliteit. Maar is dit terecht?
Ik ben eerlijk. Ik bouw mijn PC’s zelf en heb er al flink wat ervaring in opgebouwd, doordat ik heb gewerkt als assembleur bij een computerbedrijf. Door al die ervaring kan ik zonder stress een PC samenstellen en in elkaar zetten. Ik weet precies hoe alles moet, en ik weet precies wat wel met elkaar werkt en wat niet. Zelfs als de PC niet meteen werkt ben ik nog niet gealarmeerd. Er zijn tientallen simpele dingen die ervoor kunnen zorgen dat een PC niet meteen beeld geeft of überhaupt aan gaat. Ik benoem dit even om duidelijk te maken dat ik dus absoluut niet tegen zelfbouw ben.
Waar gaat het mis?
Er zijn drie kritieke momenten bij het zelf bouwen van een PC. Ten eerste is er het uitkiezen van de onderdelen. Hier gaat het bij veel zelfbouwers al fout. Door alle misinformatie die op het internet rondzwerft – geloof me, dat is een hoop – maken ze rare keuzes en halen ze niet het maximale uit hun budget of kopen ze dingen die niet compatible zijn. Dan is er het assembleren van het systeem. Ook hier gaan veel dingen fout. Dingen raken beschadigd of onvoorziene dingen steken zich de kop op; toch te weinig aansluitingen van dit, toch te weinig plek voor dat, ook al hebben ze hun nieuwe build voor hun gevoel tot in de puntjes uitgedacht. Ik heb het zelf al tientallen keren meegemaakt.
Foutopsporing en -oplossing
De derde verdient zijn eigen kopje en is misschien ook wel het belangrijkste voordeel van prebuilt PC’s. PC’s hebben ontzettend veel plekken waar defecten of problemen kunnen ontstaan. Heb je hem zelf gebouwd, dan heb je geen garantie op je volledige systeem, alleen op de losse onderdelen. Je moet dan dus zelf gaan achterhalen waar het defect zit. Dat kan zijn:
Softwarematig: problemen met drivers, bugs in windows, bugs in software, conflicten.
Hardwarematig: Letterlijk elk onderdeel in de PC.
Softwarematige problemen kun je meestal zelf oplossen. Vaak is het googlen van het probleem al genoeg, want er zijn vrijwel altijd anderen met hetzelfde probleem. Het probleem zit vooral bij hardwarematige problemen.
Hoe lost een professional hardwarematige problemen op? Die vervangt een onderdeel. Werkt hij dan weer, dan was dat onderdeel dus kapot en wordt die RMA gestuurd. De PC kan meteen weer terug naar de klant. De makkelijkste dingen worden natuurlijk eerst geprobeerd. Denk aan het geheugen, de voeding en de GPU.
Je voelt het probleem misschien al aankomen: als zelfbouwer heb je die onderdelen niet even liggen. Het wordt dus een stuk moeilijker om te bepalen welk onderdeel kapot is. Heb je het probleem vervolgens wel gevonden, moet je dat onderdeel opsturen en wachten tot je een nieuwe hebt. Al die tijd heb je niks aan je PC. Vervolgens loop je ook nog het risico dat dat onderdeel het probleem helemaal niet was. Dan begint het hele verhaal weer opnieuw.
Laten we kijken naar de voordelen op een rij:
Zelfbouw:
+ Goedkoper
+ Volledige vrijheid
Prebuilt:
+ Garantie op volledig systeem
+ Weinig risico
+ Advies vóór en na aankoop
+ Geen stress bij defecten
Misschien begrijp je al waar ik naartoe wil. Prebuilts zijn zeker geen geldverspilling. Dat is onzin die vijftienjarige kereltjes verkopen die nog geen idee hebben hoe de wereld in elkaar zit. Zij zien een lijst met onderdelen, tellen dat bij elkaar op en roepen vervolgens dat dat veel goedkoper is. Natuurlijk is dat goedkoper dan een prebuilt, maar de stressvrije aankoop, reparaties en een helpdesk waar je altijd terecht kunt zijn geld waard.